Narcose

Het is niemand onbekend dat iedere narcose een risico heeft. Voorheen en soms nog wel wordt gezegd dat konijnen een verhoogd narcose-risico hebben. Echter is dit risico niet heel veel groter dan bij een hond/kat als de narcose worden uitgevoerd door een konijnkundige anesthesist. Het narcoserisico wordt wel snel hoger naarmate het konijn is slechtere conditie verkeerd, hoe eerder u dus bij een dierenarts bent als er (mogelijk) iets zou kunnen zijn, hoe meer voordelen dat heeft tijdens een noodzakelijke narcose.
Een konijnkundige anesthesist heeft zich verdiept in de anesthesie bij konijnen, weet welke effecten specifieke anesthesiemiddelen hebben, biedt een konijn zuurstof gedurende de operatie en biedt warmte. Een veel gestelde vraag is injectienarcose of gasnarcose, als paraveterinair en konijnendeskundige kan ik daar simpel over zijn, dit is afhankelijk van de situatie. Echter is het nog belangrijker dat de anesthesist werkt met de narcose die hem/haar bekend en vertrouwd is (dit is het veiligst voor uw konijn) en pijnbestrijding het belangrijkste onderdeel is!

De nazorg is misschien nog wel belangrijker voor konijnen, vooral pijn is een vaak vergeten punt bij konijnen, zorg dus altijd voor het konijn geschikte pijnmedicatie is huis, darmstimulerende medicatie en dwangvoeding.

Vragen? Mailt u gerust! 20150716_213016_lls