Vaccineren

Er bestaan, tot zover bekend, drie konijnenziektes waartegen gevaccineerd kan worden. Voor twee daarvan, vhd-1 en vhd-2, bestaat geen mogelijkheid tot genezing, de enige bescherming die geboden kan worden is vaccinatie. Bij myxomatose bestaat er een kans op herstel, deze is echter vele malen groter wanneer een konijn is gevaccineerd.

Onze eigen dieren worden daarom dan ook standaard gevaccineerd, wij raden sterk aan om ieder konijn te vaccineren.

VHD-1 is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus: het RHD-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen, maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.
De meeste met VHD besmette konijnen sterven zeer snel, zonder dat er sprake is van zichtbare ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Over het algemeen sterft het konijn binnen 24-48 uur. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.
De incubatietijd van VHD is heel kort, meestal tussen 1 en 3 dagen. Een ander kenmerk van VHD is dat het verloop van de ziekte heel acuut is en dat veel dieren voorafgaand aan hun dood geen duidelijke symptomen vertonen. Door de zeer korte incubatietijd en weinig tot geen zichtbare symptomen is behandeling vaak al niet meer mogelijk.

Myxomatose wordt ook veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en grote zwellingen rond de anus en geslachtsorganen. Binnen een paar dagen kunnen deze zwellingen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken worden steeds moeilijker wat uiteindelijk tot de dood zal leiden.
Bij myxomatose duurt het 5 tot 14 dagen voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden. Over het algemeen leidt een ernstige myxomatose infectie van een kwetsbaar konijn binnen 12 dagen tot de dood, veelal als gevolg van een secundaire longinfectie. Niet alle besmette konijnen gaan dood, hoewel in het wild minder dan 10% overleeft. Door een behandeling in te zetten met pijnstillers, ontstekingsremmer, oogzalf en antibiotica. Daarnaast is voornaamste belang dat uw konijn voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, in sommige gevallen zal het dus noodzakelijk zijn om het konijn te gaan dwangvoeren. Het kan 4-6 weken duren voordat uw konijn zich weer herstelt, het zal een intensieve periode voor u en uw konijn worden. Echter door deze intensieve verzorging zal het overlevingspercentage stijgen.
Zowel binnenkonijnen als buitenkonijnnen kunnen besmet raken met VHD-1 en Myxomatose, gelukkig kunnen we ze beschermen door ze te vaccineren en vliegen/muggen te weren.

Begin december 2015 zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Op grond van het ziektebeeld en de gegevens die daarover beschikbaar kwamen, ontstond al snel het vermoeden dat het hier ging om een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd.
Uit verder onderzoek is gebleken dat sprake is van een nieuwe variant van het virus, namelijk het RHD2-virus.
Het verschil met het RHD-1 virus is dat tijd tussen besmetting en sterfte langer is, namelijk 3-5 dagen, helaas is hierdoor ook meer kans op verspreiding van het virus. Voor de rest zijn de symptomen gelijk aan RHD-1. Daarnaast kan bij RHD-2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn. Vaak is er ook niets te zien aan konijnen met deze ziekte totdat ze acuut ziek worden en vrijwel meteen daarna sterven.
In 2010 is de nieuwe virusvariant RHD-2 voor het eerst vastgesteld in Frankrijk. Daarna heeft het zich langzaam over Europa verspreid. Behalve in Frankrijk komt RHD-2 in elk geval ook voor in Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Malta, Noorwegen, Zweden, Tunesië en het Verenigd Koninkrijk. Aan dat rijtje moet Nederland nu dus toegevoegd worden.
Nobivac myxo-vhd beschermt tegen myxomatose en vhd1, deze vaccinatie dient minimaal 3 weken voor aanvang van het verblijf te zijn gegeven en biedt 12maanden bescherming.
Filavac kc+v beschermt tegen vhd2, deze vaccinatie dient minimaal 7 dagen voor aanvang van het verblijf te zijn gegeven en biedt 12 maanden bescherming.
Eravac beschermt ook tegen vhd2, deze vaccinatie dient minimaal 7 dagen voor aanvang van het verblijf te zijn gegeven en biedt 6 maanden bescherming.