Voeding

Konijnen zijn planteneters. Hun maag-darmkanaal is speciaal gemaakt voor de vertering van grote hoeveelheden vezelrijke voeding en weinig calorieën. Een goed dieet bestaat daarom dan ook voornamelijk uit vezels in de vorm van hooi en uit een goede, complete konijnenvoeding (pellets). Daarnaast een variatie aan groenvoer/kruiden.

Bij konijnen is het van belang dat ze goed eten. Als een konijn niet goed eet, kan het maag-darmkanaal stil komen te liggen wat een levensbedreigende situatie kan geven.

Konijnen hebben twee soorten ontlasting; een droge, harde, donkere keutel en een zachtere oranje/bruine keutel, die meestal in de ochtend ontstaat, deze bevat veel belangrijk stoffen voor het konijn. Het konijn eet deze laatste keutel normaal gesproken op, waarbij veel belangrijke stoffen opgenomen worden. U hoort deze, zachtere oranje/bruine, ontlasting dus niet in het hok aan te treffen. Als u deze wel aantreft, kan het zijn dat uw konijn teveel pellets krijgt.

Er zijn veel verschillende voedingen op de markt waarvan ook een aantal niet geschikt zijn. Het mooiste is om pellets te geven. Pellets zijn een soort brokjes.

20150608_124918

De mixen met gekleurde brokjes en verschillen in structuur worden afgeraden omdat konijnen daar vaak alleen de lekkere dingen uit halen en de brokjes met vezels, die ze eigenlijk moeten eten, laten liggen. Volwassen konijnen mogen ongeveer 15-20 gram per kg lichaamsgewicht per dag van de pellets eten. (Mijn voorkeur gaat uit naar de pellets van Supreme Sience Selective)

Naast de pelletvoeding is het erg belangrijk elke dag, onbeperkt hooi aan te bieden. Het beste kan Timothy hooi of Weide hooi gegeven worden. Het liefst geen hooi met alfalfa of klaver, aangezien hier teveel calcium inzit en het veel calorieën bevat. 20150608_125534

 

U mag uw konijn elke dag verse groente, fruit, kruiden en houtachtige gewassen geven. Laat uw konijn ten alle tijden eerst wennen aan voeding die hij/zij nog nooit heeft gegeten, door te beginnen met kleine hoeveelheden. Als een konijn niet gewent is aan groente of fruit, kunnen deze een negatief effect op het maagdarmkanaal (bijvoorbeeld het ontstaan van diarree) hebben. Geef deze dus eerst met mate en bouw de soorten en hoeveelheden langzaam uit. Uiteindelijk kunt u per dag bijvoorbeeld een variatie van drie soorten groente/kruiden, ongeveer een eetlepel per soort geven. Let er wel op dat het konijn zijn hooi en pellets blijft eten!
Kruiden die u kunt geven zijn: basilicum, dille, munt, peterselie, rozemarijn en tijm.20150608_130600

Qua groente kunt kiezen uit pompoen, wortelloof, witlof, radijsloof en andijvie. Fruitsoorten die geschikt zijn voor een konijn zijn banaan, appel (zonder pitten), mango en peer. Geeft u fruit met mate aangezien er veel suikers inzitten (maximaal een theelepel per dag).
U verwent een konijn ook door hem iets te geven om op te knagen zoals takken van de wilg, berk of els. Daarnaast werkt het erg goed om uw konijn bezig te houden.

Uiteraard dient een konijn ten alle tijden water tot zijn beschikking te hebben, dit kunt u aanbieden in een bakje of in een drinkfles. Maakt u gebruik van een drinkfles, zorg dan dat deze op dusdanige hoogte hangt dat een konijn niet zijn kop hoeft te draaien om te kunnen drinken.

Let op!
Laat een konijn vooral de volgende producten niet eten: narcissen, schermbloemen, agave, aronskelk, hulst, klimop, palmen, chrysant, madeliefje, tuingoudsbloem, begonia, berberis, cactus, anjer, kamperfoelie, winde, vetplant, rhododendron, lupinus, buxus, blauwe regen, geranium, hortensia, iris, walnoot, hyacinth, tulp, den, rabarber, tomaat, paprika en aardappel. Dit zijn namelijk voor het konijn een reeks giftige gewassen, ze geven een verstoring van het maag-darmkanaal met in sommige gevallen de dood tot gevolg!

In de supermarkt en dierenwinkel worden veel producten aangeboden die er leuk uitzien, maar niet goed zijn voor het konijn. Likstenen worden sterk afgeraden, in verband met de kans op blaasproblemen. Ook de knaagstengels kunnen beter niet gegeven worden in verband met veel calorieën en veel suikers.

Eigenlijk kunt u het beste een vaste selectie van hooi, pellets, groente en kruiden maken uit voorafgaande genoemde producten en hier niet van afwijken. Daarnaast is het voor een konijn natuurlijk gedrag om zijn eten te moeten zoeken. Strooi zijn voeding dus gerust door het hok!

Als uw konijn minder eet of ophoudt met eten, is het van belang zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts.